Ullensaker HjemAktueltInformasjonSpørsmål og svarKontakt
Utekontakten - spørsmål og svar

Kropp, Helse og Seksualitet

Graviditet (oppfølging av tidligere stilt spørsmål)

SPØRSMÅL:

Altså, jeg klarte jo ikke akkurat kontrollere meg med denne drikkingen, så jo har jo egentlig litt skyld i det..

Jeg har snakket med voksne om det, og det går bra med meg. Jeg og kameraten min (som dette hendte) har snakket om det, og vi er fortsatt like gode venner ! Vi har egentlig nesten glemt hva som har skjedd.. Men poenget mitt i denne saken, var det at jeg har en følelse på at jeg er gravid, og jeg har tatt test, men er litt mistenksom om at den egentlig viste feil, fordi den viste at den var negativ.. Det er bare det jeg lurer på, om hva jeg skal gjøre da

 

SVAR:

Første graviditetstegn er oftest at mensen ikke kommer til tiden. Også hvis man bruker p-piller, vil den månedlige blødningen vanligvis utebli ved graviditet. Andre graviditetstegn oppstår som regel ca 2-3 uker etter uteblitt mens. Dette kan være symptomer som tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter. Dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan en ha når en er i ferd med å få mens.
Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravide. De fleste vil kunne se, og kjenne, at magen har vokst litt når de er rundt tre måneder på vei. Noen vil merke det litt før, og noen litt senere. 

Graviditetstestene vil kunne påvise et svangerskap ca to uker etter befruktende samleie, eller dersom en tar testen ved uteblitt mens. Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger), og de koster fra kr. 75,- til kr. 120,-. Man kan også få kjøpt graviditetstester på nett. Det er ofte rimeligere. De ulike testene har ulik grense for når de vil påvise et svangerskap. Testen viser om det er svangerskapshormoner i urinen. Testen tas av en urinprøve, enten ved å holde en teststrimmel i urinstrålen mens en tisser, ved å dyppe testen i urinprøven man har tatt i en kopp e.l., eller ved å dryppe noen dråper urin på et testfelt på en test. Se bruksanvisningen for den aktuelle testen. Testen tas aller helst av morgenurin, da den vil være mer konsentrert. Testene regnes som svært pålitelige dersom de tas ved angitt tidspunkt og en følger bruksanvisningen nøye.

 

Hvis du tar en graviditetstest for tidlig, kan du ikke stole på svaret den gir deg. Hvis du skal kunne være sikker på at svaret er riktig må du:

  • Ta graviditetstesten etter dato for forventet menstruasjon.
  • Ta graviditetstesten på morgenurin
  • Hvis du ikke har regelmessig menstruasjon, eller bruker hormonell prevensjon (p-piller e.l.), ta graviditetstesten når det har gått over 14 dager siden du hadde samleie som du kan ha blitt gravid av.
  • Følge bruksanvisningen for graviditetstesten nøye. Hvis graviditetstesten gjennomføres på rett måte, er svaret i veldig høy grad til å stole på. I noen helt få tilfeller kan allikevel svaret være feil. Hvis du tenker at svaret ikke stemmer, kan du ta en kontrolltest etter noen dager.


En graviditetstest kan også tas på helsestasjon for ungdom (gratis), hos jordmor, hos fastlege og ofte hos skolehelsesøster.

 

Med hilsen

Thomas, utekontakt Ullensaker kommune 


Postadresse: Ullensaker kommune, Postboks 470, 2051 Jessheim • Besøksadresse: Calypso på Jessheim • utekontakten@ullensaker.kommune.no
Powered by mpPublishDesigned by mpDesign