Ullensaker HjemAktueltInformasjonSpørsmål og svarKontakt
Utekontakten Header Informasjon

Selvskading

Selvskading er å påføre kroppen din skade med vilje. De fleste forbinder selvskading med risping eller kutting, men noen tar piller, brenner seg, stikker seg med nåler, dunker hodet i veggen, prøver å stoppe pusten sin. Det finnes med andre ord mange metoder som alle går under definisjonen selvskading. Mange gjør mer en en ting for å skade seg selv, noen gjør forskjellige ting i forskjellige situasjoner.

 

Noen skader seg selv sjelden, mens andre gjør det daglig. De fleste som skader seg selv begynner i tenårene, men en del begynner allerede på barneskolen. Noen begynner også senere som unge voksne. . Noen ungdommer skader seg bare noen få ganger i en kort periode. For andre kan selvskadingen pågå i mange år. De fleste som skader seg selv har andre problemer i tillegg, for eksempel skolefravær, mistrivsel, utsatt for mobbing, konflikter hjemme og med venner eller søvnproblemer.

 

Det kan være mange grunner til selvskading og noen ganger vet man ikke en gang selv hvorfor man gjør det. Den vanligste forklaringen er at selvskadingen virker som en ventil på vonde følelser man har inne i seg. Selvskadingen blir en måte å mestre vonde følelser på.

 

Mange holder selvskadingen skjult. Det første skrittet til å få hjelp er å snakke med noen om det, selv om det kan være vanskelig. Finn en du stoler på. Det kan være en god venn, en helsesøster eller lærer på skolen, eller en i familien din. Du kan også ta kontakt med chatetjenesten til Kirkens SOS.

 

Det kan være vanskelig å snakke om det første gang og du kan være redd for å bli misforstått, men det er enda verre å være alene om det i månedsvis!

 

Det kan være flere grunner til at mennesker velger å skade seg selv. En viktig grunn er at selvskadingen brukes til å mestre vanskelige og sterke følelser, selvskading blir en løsning på det vonde. Noen opplever eller har opplevd vonde ting som de ikke klarer å la være å tenke på. Det kan handle om mobbing på skolen eller vanskeligheter hjemme. Noen ungdommer (og voksne) har det slik at de reagerer med sterkere følelser enn andre og at humøret svinger sterkt. For mennesker med slike sterke svingninger i følelseslivet kan selvskadingen fungere som en måte å regulere følelsene sine på.

 

Hvordan kan jeg få hjelp?


1) Første skritt til å få hjelp er å snakke med en helsesøster eller en lege.

  • Helsesøster på skolen: alle skoler har en helsesøster som du kan treffe til faste tider
  • Helsesøster på helsestasjon for ungdom: de fleste kommunene i landet har helsestasjon for ungdom som er åpne på ettermiddag/kveldstid
  • Fastlegen din: hvis du ikke vet hvem fastlegen din er kan du spørre foreldrene dine.
  • Legevakt: hvis du trenger akutt hjelp må du oppsøke legevakten (for eksempel hvis du har kuttet deg dypt)

 

2) Neste skritt til hjelp er å få en henvisning til psykisk helsevern for barn og unge, det som kalles BUP. Du bør søke hjelp hos BUP, hvis du:

  • Har skadet deg mer enn en gang, og har det vanskelig på en eller flere andre måter i tillegg (for eksempel: skolefravær, mistrivsel, søvnproblemer, konflikter hjemme, konflikter med venner, utsatt for mobbing, er mye trist)
  • Har skadet deg mange ganger den siste tiden

 

Helsesøster eller fastlegen din kan skrive en henvisning til BUP for deg. En henvisning er et brev til BUP der helsesøster/lege skriver om dine problemer og hva du trenger hjelp til.

 

3) Helsesøster/lege vil henvise deg til den BUP-klinikken som ligger nærmest der du bor. Alle kommuner i landet har tilbud om BUP-behandling. I Oslo er det mange BUP-klinikker. Det kan ta noen uker før du kommer i gang med behandling ved BUP. På BUP jobber psykologer og leger som vil gi deg hjelp.

 

 

UNG.NO

 

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord


Postadresse: Ullensaker kommune, Postboks 470, 2051 Jessheim • Besøksadresse: Calypso på Jessheim • utekontakten@ullensaker.kommune.no
Powered by mpPublishDesigned by mpDesign