Ullensaker HjemAktueltInformasjonSpørsmål og svarKontakt
Utekontakten Header Informasjon

Homofili

Du er nå på sidene som handler om seksuell orientering, altså om det å være homofil, lesbisk eller bifil. Disse sidene skal være en hjelp til deg som lurer på hvem du er,og til de som er nysgjerrig på temaet. Skal du skrive prosjektoppgave vil du finne nyttig stoff på disse sidene. Her vil du finne linker til nettsider, telefonnummer, videotips, blader og bøker. Dermed har du tilgang på treffsteder, og muligheter for å komme i kontakt med andre hvis du har behov for det.

Homofil, lesbisk eller bifil?

Det å være homofil betyr at du forelsker deg i samme kjønn, drømmer om å få kjæreste og noen å elske med. Når jenter forelsker seg i jenter kaller vi det å være lesbisk. Når gutter blir forelsket i gutter kaller vi det å være homofil. Noen ganger brukes ordet homofil om både gutter og jenter som elsker andre av samme kjønn. Man er bifil når man forelsker seg eller tenner på både gutter og jenter.

Det å elske et menneske av samme kjønn.

Det er kjempebra å ha følelser for andre av samme kjønn. For homser, lesber og bier handler det om akkurat det samme som for heterofile. Forelskelse, kåthet, kjærlighet, drømmer, håp, romantisk hyttetur, ned og oppturer og masse, masse mer. Det som skiller homofile fra heterofile er hvilket kjønn en retter sine følelser mot.

Et godt liv

I dag kan homofile, lesbiske og bifile leve ganske så åpent og ha et godt og innholdsrikt liv. Mye har endret seg de siste årene, holdningene er noe annerledes og det er en større åpenhet og aksept i samfunnet. Likevel er det en del som ikke tør vise hvem de er. Det kommer gjerne av at de ikke føler seg helt trygge på de personene som står en nært, og at det ennå uttrykkes negative holdninger.
De siste årene har homofile fått en del rettigheter, og det er kommet flere lover som beskytter homofile mot vold, trakassering m.m. Disse rettighetene og lovene gjør at homofile får flere muligheter til å leve et godt liv. Blant annet kan to av samme kjønn inngå partnerskap, det er i stor grad det samme som å gifte seg.

To av samme kjønn har i dag ikke lov til å adoptere barn. De som har fått barn har som oftest fått det i heterofile forhold. Noen homofile og lesbiske får barn ved å inngå avtaler med nære og godt kjente personer om å få barn i lag ,og der en fordeler forledreansvaret seg imellom. Dette er en omdiskutert måte å få barn på. Det finnes ca. 20 000 barn som har homofile foreldre i Norge. Undersøkelser viser at barn av homofile blir ikke mer mobbet enn barn av heterofile!

Homofili er en normal variant av menneskelig seksualitet!

Mange lurer på hvordan en blir homofil, lesbisk eller bifil. Hvordan blir en egentlig heterofil? Det er opplest og vedtatt at heterofile er født slik, en regner med at det er slik med homofile, lesbisk og bifille også? Vi vet også at seksualitet og kjærlighet blir påvirket av de menneskene vi vokser opp med, og de ulike miljøene vi har kontakt med. Ingen blir påvirket til å være homofil. Både homofili og heterofili er normale varianter av den menneskelige seksualitet.

Det finnes mange som forelsker seg i samme kjønn!
Homofile, lesbiske og bifile er overalt i samfunnet, også på din skole eller arbeidsplass. Er det 300 elever på din skole så er det ca. 30 elever som er lesbisk eller homofil. Det vil si mellom 5 og 10% av de som går på din skolen kan være homofile, lesbisk eller bifile.

Noen utfordringer.
For å være helt realistisk så er det vel slik at homofile, lesbiske og bifile har noen flere utfordringer en heteroer har. Disse utfordringene kan du vokse på, de kan gjøre at du blir bedre kjent med deg selv og står sterkere på egne ben etterhvert.
For noen kan det være tøft å oppdage at de er homofil, lesbisk eller bifil. For andre er det en periode inn i tenkeboksen før en "kommer ut av skapet".

Noen synes det er tøft å høre negative kommentarer om homser, lesber og bier. For noen er det vanskelig å tro at noen en er glad i kanskje vil reagere negativt når de en dag får vite at du er glad i noen av samme kjønn. Det å være redd og å gå rundt å engste seg er slitsomt. Det å tvile på seg selv er vondt. Det å fornekte seg selv og sine følelser er vondt det også.

Mange ungdommer har hatt det nettopp slik. Det tar tid å bli trygg på seg selv og andre. De fleste av disse vil i dag si at det gikk veldig bra. De fortalte venner og familie om sine følelser for eget kjønn, de ble kjent med andre homofile, lesbiske og bifile, fikk seg kjæreste, utdanning og lever et godt liv nå.
Både homofile og heterofile kan ha det vanskelig i perioder. Ting som har med seksualitet, kropp, kjærlighet osv. kan alle oppleve som vanskelig.

Ut av skapet!
Det å komme ut av skapet betyr å stå frem som homo, lesbe eller bifil. Altså ikke holde det skjult for andre. De fleste velger å fortelle det til en venn først og så til familien. Det er svært få som har et dårlig forhold til familien på grunn av at en elsker noen av samme kjønn. Det er lurt å huske at andre , foreldre spesielt, trenger litt tid på seg til å bli kjent med dette.

Glem aldri at akkurat du er verdifull, vær stolt av deg selv og det mennesket du er.

Hvordan kan du vite om du er lesbe, homo, eller bifil?
Bruk tid på å finne ut hva du tenner på, hvem du fantaserer og drømmer om, hvem du vil ha til kjæreste, vær ærlig med deg selv og aksepter dine følelser, finn noen å prate med/ ikke vær alene med dette (Sjekk ut hvem du tror du kan få støtte hos).
Noen opplever at det å finne ut av sin seksualitet er forvirrende og frustrerende, men etterhvert forstår du mer og det blir lettere å akseptere seg selv. 
 

 

LINKER


Ungdomstelefonen

 

Skeive ungdom

 

Treffsted for homofile og lesbiske

Ung.no
 

 

 

 

 

 

 

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postadresse: Ullensaker kommune, Postboks 470, 2051 Jessheim • Besøksadresse: Calypso på Jessheim • utekontakten@ullensaker.kommune.no
Powered by mpPublishDesigned by mpDesign